Az áfonyás muffin egy könnyen elkészíthető gyümölcsös édesség, ami rendkívül egyszerű recept alapján készül: minden hozzávalóból ugyanannyi kell a tésztához, csak keverjük össze a megadott sorrendben és már mehet is a sütőbe!
Mennyiség: 18 normál, vagy 36 minimuffin
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Áfonyás muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg friss vagy mirelit áfonya
- 1 csomag sütőpor
- 4 M-es tojás
- 18 normál v. 36 mini muffinkapszula

Az áfonyás muffin elkészítése
- A szobahőmérsékletű margarint vagy vajat robotgép segítségével habosítsuk ki a porcukorral, majd folyamatos keverés közben egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
- Tegyük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és dolgozzuk össze a tésztát.
- Az áfonyát szórjuk meg egy kevés liszttel és óvatosan keverjük bele. Ha mirelit áfonyát használunk, hagyjuk kiolvadni, vagy olvasszuk ki és csepegtessük le a levét, aztán szórjuk rá a lisztet, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek le a muffin aljára.
- Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen, amíg a tésztát a formákba adagoljuk.
- Kanalazzuk a tésztát a muffinkapszulákkal kibélelt formákba, figyeljünk rá, hogy max. a ¾ részéig, mert a sütőportól a tészta meg fog nőni. A tetejére tehetünk még néhány szem áfonyát díszítésnek.
- Előmelegített sütőben süssük 10-12 percig magas 190-200 fokon, majd további 10-12 percig kb. 160 fokon.
- Vegyük ki a muffinokat egy tálra, vagy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
- Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jól átsültek a muffinok, vágjunk egyet ketté és várjuk meg amíg kihűl, aztán kóstoljuk meg. Forrón még nyersnek tűnhet, amikor a nedvesség párolog belőle, de ha kellemesen puha és nem nyers a tészta, akkor nem érdemes visszatenni a sütőbe, mert ki fog száradni.
Sütési idő: kb. 15-25 perc
Sütés hőfoka: kezdetben 180 kb. 5 perc után 150 fok, hőlégkeverésnél 160-140 fok
