Friss, citromos-mascarponés muffin varázslat, minden vendég kedvence.
Mennyiség: 24 darab
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: több mint 90 perc
Citromos mascarponés muffin hozzávalók
- 3-4 bio citrom
- 45 dkg cukor
- 6 db M-es tojás
- 50 dkg puha vaj
- 2 csipet só
- 2 csomag Bourbon vaníliáscukor
- 40 dkg finomliszt
- 5 teáskanál sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 30 dkg friss sajtkrém (mascarpone)
- 24 muffinpapír
- 1 tepsi 12 db muffin sütéséhez
Citromos mascarponés muffin elkészítése
- A citromokat forró vízzel alaposan megmossuk, a héjukat csíkozó késsel lehámozzuk, a levüket kifacsarjuk. A leheletvékony citromhéjcsíkokat 1 teáskanál citromlével elkeverjük és 2 evőkanál cukorban megforgatjuk, félretesszük. Egy lábosban 1 dl citromlevet 15 dkg cukorral, 2 tojással és 5 dkg vajjal folyamatos keverés mellett felforralunk, majd kis lángon kb. még 5 percig kevergetve főzzük. Ha elkészült a citromkrém, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 12 muffinpapírt beleteszünk a muffin sütő formáiba. 30 dkg vajat 2 csipet sóval habosra keverünk, majd kis adagokban fokozatosan hozzákeverjük a vaníliáscukrot és a maradék (28 dkg) cukrot majd a 4 tojást is. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd felváltva hozzáadagoljuk a tejet és a 12 dkg citromos krémet.
- A muffinformákat ¾-ig megtöltjük a tészta mennyiség felével és teszünk még a tetejére 1-1 teáskanálnyit a citromkrémből. A muffinokat az előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a formából a muffinokat és hagyjuk kihűlni. A második adagot ugyanígy megsütjük.
- A díszítéshez a maradék puha vajat a porcukorral habos krémmé keverjük, beleteszünk 3 evőkanál citromkrémet és belekanalazzuk a krémsajtot, óvatosan elkeverjük. Fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- Közepes méretű csillagcsövet helyezünk a habzsák végére beletesszük a krémet, majd megdíszítjük vele a muffinokat. Végül megdíszítjük a cukrozott citromhéjdarabkákkal.