Pisztáciás csokis muffin márvány mintával és Mozart golyóval

0
301
Csokis pisztáciás Mozart muffin
Csokis pisztáciás Mozart muffin

Ez a pisztáciás csokis muffin igazi ínyenceknek való finomság. A közepében rejtőző és a tetejét díszítő eredeti Mozart golyó, a márványos minta és a pisztácia íze teszi különlegessé.

Ezt az ellenállhatatlan muffint elsősorban különleges alkalmakra ajánlom, ha azonban nincs annyi időnk, hogy a nugátkrémet is megfőzzük hozzá, anélkül is elkészíthetjük.

Pisztáciás csokis muffin

Mennyiség: 12 db
Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: 90 perc sütéssel együtt

Pisztáciás csokis muffin márvány mintával és Mozart golyóval hozzávalók a tésztához

  • 20 dkg finomliszt
  • 7 dkg lágy vaj
  • 16 dkg porcukor
  • 1,4 dl tej
  • 3 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • egy jó csipet só
  • 10 dkg őrölt pisztácia
  • 2 csepp zöld ételfesték
  • 2 csepp pisztácia aroma
  • 6 db Mozart golyó
  • a barna tésztához 3,5 enyhén púpozott teáskanál kakaó, 1 teáskanál cukor,
    1 teáskanál tej

Hozzávalók a a pudinghoz:

  • 1,9 dl tej
  • 50 ml mogyoró/tojáslikőr
  • 115 g nugát
  • 1 tojás sárgája
  • 15 g keményítő

Hozzávalók a krémhez:

  • 375 g hideg Mascarpone
  • 1,5 teáskanál tej

Hozzávalók a dekorációhoz:

  • 3 Mozartgolyó
  • 2 dkg durvára vágott pisztácia
  • 5 dkg olvasztott étcsokoládébevonó

Pisztáciás csokis muffin elkészítése

A puding elkészítése

  • A tojássárgáját és a keményítőt alaposan keverjük el egy evőkanál tejjel.
  • A nugátot vágjuk kis darabokra és a maradék tejjel és tojáslikőrrel egy lábosban addig melegítjük, amíg a nugát elolvad. Mikor már majdnem felforrt, alapos keverés mellett adjuk hozzá a keményítős keveréket. Keverjük tovább, ameddig a puding besűrűsödik, akkor gyorsan öntsük egy mélytányérba és frissen tartó fóliával úgy fedjük le, hogy az közvetlenül a puding felületéhez érjen.
  • A nugátpudingot tegyük a fagyasztóba, de a fél szemünket mindig tartsuk rajta, hogy nehogy megfagyjon! Amikor a puding egészen lehűlt, tegyük át a hűtőszekrénybe. Amíg a puding hűl, elkészítjük a tésztát.

A tészta elkészítése

  • Törjük apróra a pisztáciát egy mozsárban, vagy a kávédarálóval őröljük meg. Érdemes 20 percre a fagyasztóba tenni mielőtt megtörjük, vagy megőröljük, hogy ne legyen masszaszerű a végeredmény.
  • A sütőt melegítsük elő alsó-felső sütés esetén 200 fokra, hőlégkeverés esetén 180 fokra, tegyünk muffinpapírokat a muffinsütő tepsibe.
  • A vajat a cukorral, sóval és a tojásokkal kihabosítjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük és felváltva hozzáadjuk a tejet és a tojásos-vajas masszát.
  • A tészta 1/3-át vegyük ki és keverjük hozzá a kakaót, tejet, cukrot. A maradék 2/3 rész tésztát keverjük el a pisztáciával, az aromával és az ételfestékkel. Mivel a csokoládés tészta íze nagyon intenzív, ezért kell belőle kevesebb, különben elnyomná a pisztácia ízét.
  • A muffin formákba felváltva kanalazzuk bele a pisztáciás és a csokoládés tésztát. A csokoládés tésztából természetesen mindig kisebb kanállal tegyünk, mert abból kevesebb van
  • Egy pálcával keverjük meg a tésztát a formában, hogy kialakuljon a márványos minta, majd nyomjunk a közepébe egy fél Mozart golyót és végül fedjük be egy kevés pisztáciás tésztával.

Pisztáciás csokis muffin sütése

A muffinokat kb. 15-20 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez:

A mascarponet néhány perc alatt keverjük krémesre a tejjel. Egy másik tálban pár másodpercig keverjük át a pudingot is, majd adjuk a mascarponéhoz. Közepes sebességgel, a lehető legrövidebb ideig keverjük össze, különben a massza folyékony lesz. A krémet töltsük egy csillagcsöves habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.

A dekorációhoz:

A Mozart golyókat vágjuk négy részre és tegyünk a krémdíszítés tetejére egyet-egyet, majd szórjuk meg a durvára vágott pisztáciával. Az étcsokoládé bevonót olvasszuk fel és körkörös mozdulatokkal csorgassuk a muffinokra.

  • Sütési idő: kb. 15 perc
  • Sütés hőfoka: 200 fok, hőlégkeverésnél 180 fok

Forrás:  https://tortenundtoertchen.de/mozartkugel-cupcakes/

Előző cikkMogyorós kiflik
Következő cikkCsokis baracklekváros sacher muffin
logszi
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Szeretek sütni és cukrász végzettségű lányommal olyan sütirecepteket próbálunk ki, amelyeket nem nehéz elkészíteni és az eredményük finom és mutatós. Véleményem szerint nem elég, ha egy süti finom, az is fontos, hogy jól nézzen ki és olyan csábító legyen, hogy ha valakit megkínálunk vele, ne tudjon neki ellenállni. A sütés során szerzett tapasztalatokat szeretném megosztani a látogatóimmal és remélem sikerül másoknak is kedvet csinálnom a sütikészítéshez. Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here