Ez a cukormentes és gluténmentes pite könnyen elkészíthető, mutatós, ráadásul ha többfajta tölteléket teszünk bele, akár 3 az 1-ben süti is lehet. Ilyenkor nem csak almatöltelék, hanem meggy és túró is kerül bele egy-egy csíkban, így egy sütivel minden családtagnak vagy vendégnek a kedvére tehetünk.

Gluténmentes almás pite
Gluténmentes almás pite

Mennyiség: 16 db
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 90 perc

Cukormentes és gluténmentes almás pite hozzávalók

A tésztához:
• 30 dkg rizsliszt + 5 dkg a nyújtáshoz
• 8 g útifűmaghéj (a glutén rugalmasságának helyettesítésére)
• 20 dkg margarin/vaj
• 100 g Eritrit + 6g Diawellness 4x édesítő
• 2 M méretű tojás
• vanília aroma
• csipet só

A töltelékhez:
• 4 nagyobb alma
• citromsav
• Diawellness porédesítő
• őrölt fahéj

Cukormentes és gluténmentes almás pite elkészítése

  1. A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal és összemorzsolunk a margarinnal. Hozzáadjuk a sót, az édesítőszereket, a 2 tojást, egy mokkáskanálnyi vaníliaaromát és alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragad a tészta, a nyújtáshoz félretett 5 dkg lisztből adjunk még hozzá annyit, hogy puha, könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
  2. Tekerjük folpackba és tegyük a hűtőbe pihenni, minimum 30 percre.
  3. Amíg a tészta pihen, hámozzuk meg és reszeljük le az almákat. Ízlés szerint adjunk hozzá őrölt fahéjat, édesítőt és ha nem elég savanykás némi citromsavat is.
  4. Osszuk el a tésztát kétharmad-egyharmad arányban, mert a pite aljához több kell, mint a tetejére kerülő rácsokhoz.
  5. A nyújtólapot szórjuk meg rizsliszttel és a kétharmadnyi tésztát nyújtsuk kb. 3 mm-es vastagságúra kb. 30 x 20 cm-re, tegyük a sütőpapírral kibélelt  tepsibe és süssük elő 180 fokon 10 percig.
  6. Nyújtsuk ki a maradék tésztát és vágjuk kb. 1,5 cm-es csíkokra. Vegyük ki a tepsit a sütőből, kicsit nyomkodjuk ki a beízesített reszelt alma levét, majd tegyük az elősütött tésztára. Vigyázzunk, hogy a forró tepsihez ne érjünk hozzá!
  7. Átlósan helyezzük a töltelékre a tésztacsíkokat és 190 C-os sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
  8. Szórjuk meg a pite tetejét kevés porédesítővel, vágjuk le a széleket és szeleteljük fel.
Gluténmentes almás pite
Gluténmentes almás pite

Nagyon hamar el fog fogyni.

Sütési idő: kb. 30-35 perc
Sütés hőfoka: 180-190 fok

Előző cikkTúrós meggyes muffin
Következő cikkÁfonyás muffin
logszi
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Szeretek sütni és cukrász végzettségű lányommal olyan sütirecepteket próbálunk ki, amelyeket nem nehéz elkészíteni és az eredményük finom és mutatós. Véleményem szerint nem elég, ha egy süti finom, az is fontos, hogy jól nézzen ki és olyan csábító legyen, hogy ha valakit megkínálunk vele, ne tudjon neki ellenállni. A sütés során szerzett tapasztalatokat szeretném megosztani a látogatóimmal és remélem sikerül másoknak is kedvet csinálnom a sütikészítéshez. Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat. Másik kedvenc oldalam a KUTYABLOG.COM ahol kutyaneveléssel kapcsolatos bejegyzéseket olvashatsz

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here