Ez a pisztáciás csokis muffin igazi ínyenceknek való finomság. A közepében rejtőző és a tetejét díszítő eredeti Mozart golyó, a márványos minta és a pisztácia íze teszi különlegessé.
Ezt az ellenállhatatlan muffint elsősorban különleges alkalmakra ajánlom, ha azonban nincs annyi időnk, hogy a nugátkrémet is megfőzzük hozzá, anélkül is elkészíthetjük.
Pisztáciás csokis muffin
Mennyiség: 12 db
Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: 90 perc sütéssel együtt
Pisztáciás csokis muffin márvány mintával és Mozart golyóval hozzávalók a tésztához
- 20 dkg finomliszt
- 7 dkg lágy vaj
- 16 dkg porcukor
- 1,4 dl tej
- 3 tojás
- 1/2 cs. sütőpor
- egy jó csipet só
- 10 dkg őrölt pisztácia
- 2 csepp zöld ételfesték
- 2 csepp pisztácia aroma
- 6 db Mozart golyó
- a barna tésztához 3,5 enyhén púpozott teáskanál kakaó, 1 teáskanál cukor,
1 teáskanál tej
Hozzávalók a a pudinghoz:
- 1,9 dl tej
- 50 ml mogyoró/tojáslikőr
- 115 g nugát
- 1 tojás sárgája
- 15 g keményítő
Hozzávalók a krémhez:
- 375 g hideg Mascarpone
- 1,5 teáskanál tej
Hozzávalók a dekorációhoz:
- 3 Mozartgolyó
- 2 dkg durvára vágott pisztácia
- 5 dkg olvasztott étcsokoládébevonó
Pisztáciás csokis muffin elkészítése
A puding elkészítése
- A tojássárgáját és a keményítőt alaposan keverjük el egy evőkanál tejjel.
- A nugátot vágjuk kis darabokra és a maradék tejjel és tojáslikőrrel egy lábosban addig melegítjük, amíg a nugát elolvad. Mikor már majdnem felforrt, alapos keverés mellett adjuk hozzá a keményítős keveréket. Keverjük tovább, ameddig a puding besűrűsödik, akkor gyorsan öntsük egy mélytányérba és frissen tartó fóliával úgy fedjük le, hogy az közvetlenül a puding felületéhez érjen.
- A nugátpudingot tegyük a fagyasztóba, de a fél szemünket mindig tartsuk rajta, hogy nehogy megfagyjon! Amikor a puding egészen lehűlt, tegyük át a hűtőszekrénybe. Amíg a puding hűl, elkészítjük a tésztát.
A tészta elkészítése
- Törjük apróra a pisztáciát egy mozsárban, vagy a kávédarálóval őröljük meg. Érdemes 20 percre a fagyasztóba tenni mielőtt megtörjük, vagy megőröljük, hogy ne legyen masszaszerű a végeredmény.
- A sütőt melegítsük elő alsó-felső sütés esetén 200 fokra, hőlégkeverés esetén 180 fokra, tegyünk muffinpapírokat a muffinsütő tepsibe.
- A vajat a cukorral, sóval és a tojásokkal kihabosítjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük és felváltva hozzáadjuk a tejet és a tojásos-vajas masszát.
- A tészta 1/3-át vegyük ki és keverjük hozzá a kakaót, tejet, cukrot. A maradék 2/3 rész tésztát keverjük el a pisztáciával, az aromával és az ételfestékkel. Mivel a csokoládés tészta íze nagyon intenzív, ezért kell belőle kevesebb, különben elnyomná a pisztácia ízét.
- A muffin formákba felváltva kanalazzuk bele a pisztáciás és a csokoládés tésztát. A csokoládés tésztából természetesen mindig kisebb kanállal tegyünk, mert abból kevesebb van
- Egy pálcával keverjük meg a tésztát a formában, hogy kialakuljon a márványos minta, majd nyomjunk a közepébe egy fél Mozart golyót és végül fedjük be egy kevés pisztáciás tésztával.
Pisztáciás csokis muffin sütése
A muffinokat kb. 15-20 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez:
A mascarponet néhány perc alatt keverjük krémesre a tejjel. Egy másik tálban pár másodpercig keverjük át a pudingot is, majd adjuk a mascarponéhoz. Közepes sebességgel, a lehető legrövidebb ideig keverjük össze, különben a massza folyékony lesz. A krémet töltsük egy csillagcsöves habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.
A dekorációhoz:
A Mozart golyókat vágjuk négy részre és tegyünk a krémdíszítés tetejére egyet-egyet, majd szórjuk meg a durvára vágott pisztáciával. Az étcsokoládé bevonót olvasszuk fel és körkörös mozdulatokkal csorgassuk a muffinokra.
- Sütési idő: kb. 15 perc
- Sütés hőfoka: 200 fok, hőlégkeverésnél 180 fok
Forrás: https://tortenundtoertchen.de/mozartkugel-cupcakes/